GAMT備考 | RC如何用“結構法”解決主旨題?
GMAT考試的RC部分在考察時會出現(xiàn)各種題型,常見的大分類是:主旨題、細節(jié)題、邏輯題。而主旨題出現(xiàn)的頻率也算是比較高的了。這種題型我們在做的過程經(jīng)常會因為文章內容、或者部分單詞、句子等因素導致正確率不是特別穩(wěn)定。
題目練習
準備好了嗎?那就開始吧!
文章:
Recent feminist scholarship concerning the United States in the 1920s challenges earlier interpretations that assessed the 1920s in terms of the unkept “promises” of the women’s suffrage movement. This new scholarship disputes the long-held view that because a women’s voting bloc did not materialize after women gained the right to vote in 1920, suffrage failed to produce long-term political gains for women. These feminist scholars also challenge the old view that pronounced suffrage a failure for not delivering on the promise that the women’s vote would bring about moral, corruption-free governance. Asked whether women’s suffrage was a failure, these scholars cite the words of turn-of-the-century social reformer Jane Addams, “Why don’t you ask if suffrage in general is failing?”
In some ways, however, these scholars still present the 1920s as a period of decline. After suffrage, they argue, the feminist movement lost its cohesiveness, and gender consciousness waned. After the mid-1920s, few successes could be claimed by feminist reformers: little could be seen in the way of legislative victories.
During this decade, however, there was intense activism aimed at achieving increased autonomy for women, broadening the spheres within which they lived their daily lives. Women’s organizations worked to establish opportunities for women: they strove to secure for women the full entitlements of citizenship, including the right to hold office and the right to serve on juries.
題目:
The passage is primarily concerned with
A.providing evidence indicating that feminist reformers of the 1920s failed to reach some of their goals
B.presenting scholarship that contrasts suffragist “promises” with the historical realities of the 1920s
C.discussing recent scholarship concerning the achievements of women’s suffrage during the 1920s and presenting an alternative view of those achievements
D.outlining recent findings concerning events leading to suffrage for women in the 1920s and presenting a challenge to those findings
E.providing support for a traditional view of the success of feminist attempts to increase gender consciousness among women during the 1920s
解題要點
第一段:A(表示某一群人)提出觀點
第二段:However, B(另一個部分)提出不同的觀點。
解題過程
Recent feminist scholarship(A) concerning the United States in the 1920s challenges earlier interpretations that assessed the 1920s in terms of the unkept “promises” of the women’s suffrage movement. This new scholarship disputes the long-held view that because a women’s voting bloc did not materialize after women gained the right to vote in 1920, suffrage failed to produce long-term political gains for women. These feminist scholars also challenge the old view that pronounced suffrage a failure for not delivering on the promise that the women’s vote would bring about moral, corruption-free governance. Asked whether women’s suffrage was a failure, these scholars(A) cite the words of turn-of-the-century social reformer Jane Addams, “Why don’t you ask if suffrage in general is failing?”
In some ways, however, these scholars(A)still present the 1920s as a period of decline. After suffrage, they argue, the feminist movement lost its cohesiveness, and gender consciousness waned. After the mid-1920s, few successes could be claimed by feminist reformers: little could be seen in the way of legislative victories.
During this decade, however(B), there was intense activism aimed at achieving increased autonomy for women, broadening the spheres within which they lived their daily lives. Women’s organizations worked to establish opportunities for women: they strove to secure for women the full entitlements of citizenship, including the right to hold office and the right to serve on juries. (與1,2段內容表述相反)
B.presenting scholarship that contrasts suffragist “promises” with the historical realities of the 1920s(次部分內容未提及,無法概括主旨。)
C.discussing recent scholarship concerning the achievements of women’s suffrage during the 1920s(1,2段內容的核心) and presenting an alternative view of those achievements(3段的內容概括,提出另外的看法)
D. outlining recent findings concerning events leading to suffrage for women in the 1920s and presenting a challenge to those findings(C選項的干擾答案,雖然作者態(tài)度有轉折。但是態(tài)度并未達到質疑的程度。因此相對于C來說,D選項不選。)
E. providing support for a traditional view of the success of feminist attempts to increase gender consciousness among women during the 1920s(次部分內容未提及,無法概括原文。)
方法總結
對于主旨題,最清晰的解題思路就是通過文章的結構來歸納總結主旨內容。
上述文章屬于4種文章結構中常見的對比式,因此文章中出現(xiàn)However的段落需要注意,判斷是否是對比。
主旨題的選項就可以歸納為:主要討論的點 + 反駁或相關的點

400-1816-180








12G備考資料